Μηλόπιτα Taste Control

Μηλόπιτα Taste Control

 
 

Οι «γλυκές» επιλογές είναι δύσκολο να απορριφθούν από τους περισσότερους από εμάς, και έτσι επιλέξαμε ως ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά που εντάσσονται στα διατροφικά πλάνα της Taste Control Diabetes, τη μηλόπιτα και όχι τυχαία...καθώς έχει πολλά ευεργετικά συστατικά και οφέλη για τους «γλυκούληδες» ενδιαφερόμενους.

Αρχικά, τα περισσότερα από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη παρασκευή μηλόπιτας είναι αποδεδειγμένα ότι συμβάλλουν στη βελτίωση των παραμέτρων υγείας διαβητικών ασθενών συγκριτικά με τα επεξεργασμένα συστατικά που προστίθενται στις συνηθισμένες συνταγές μηλόπιτας. Έτσι, η αντικατάσταση της ζάχαρης από Stevia (γλυκοζίτες στεβιόλης) και του επεξεργασμένου αλευριού από αλεύρι ολικής αλέσεως αλλά και η προσθήκη κανέλας, καρυδιών και φυσικά φρέσκων μήλων εμπλουτίζει το συγκεκριμένο γλυκό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, διατηρώντας χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο και γλυκαιμικό δείκτη (Ενδεικτικά μία μερίδα μηλόπιτα Taste Control παρέχει περίπου 150 kcal και 17, 6 g υδατανθράκων, έχοντας γλυκαιμικό δείκτη μόλις 42,8).

Ξεκινώντας από το βασικό συστατικό της συνταγής, δηλαδή τα μήλα, αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κυρίως αδιάλυτες, βιταμίνη C αλλά και σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η κερκετίνη, η κατεχίνη και το χλωρογενικό οξύ. Επιπλέον, η πηκτίνη, η οποία περιέχεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μήλα, φαίνεται να επιδρά θετικά στο μεταβολισμό της γλυκόζης, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα., ενώ υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες των μήλων σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στα πλαίσια υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών εξίσου πλούσιων σε τέτοια θρεπτικά συστατικά. Επίσης, τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα στα ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα και η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό, το οποίο τελευταία κεντρίζει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, με τα πρώτα δεδομένα να δείχνουν ότι ίσως σχετίζεται με σημαντική μείωση των επίπεδων γλυκόζης νηστείας του πλάσματος, της ολικής χοληστερόλης, της LDL-C, και των τριγλυκεριδίων, ανάλογα με την χορηγούμενη δόση και τη διάρκεια κατανάλωσης. Τέλος, οι γλυκοζίτες στεβιόλης χρησιμοποιούνται σε αντικατάσταση της ζάχαρης καθώς δεν ανεβάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν τη μηλόπιτα Taste Control μία ιδανική γλυκιά επιλογή, προσφέροντας ταυτόχρονα γευστική απόλαυση και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για αυτούς που δεν αποχωρίζονται το γλυκό, γιατί άλλωστε όλα μπορούν να ενσωματωθούν με μέτρο σε ένα «διαβητικό» διαιτολόγιο.


Βιβλιογραφία
Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies, Muraki I et al, BMJ. 2013
Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women, Wedick et al, Am J Clin Nutr. 2012
Apple phytochemicals and their health benefits, Boyer J et al, Nutr J. 2004
Cinnamon use in type 2 diabetes: an updated systematic review and meta-analysis, Allen RW et al, Ann Fam Med. 2013
Walnut consumption is associated with lower risk of type 2 diabetes in women. Pan et al, J Nutr. 2013
Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Use of Nutritive and Nonnutritive Sweeteners