Μουσακάς Λαχανικών

Μουσακάς λαχανικών Taste Control

Μία πεντανόστιμη παραλλαγή, τέλεια προσαρμοσμένη στις αρχές της υγιεινής διατροφής
 
 

Υπάρχουν κάποια φαγητά, όπως ο μουσακάς, που εξαιτίας της ιδιαίτερα ελκυστικής του γεύσης και της θέσης που έχει στην ελληνική κουζίνα, είναι δύσκολο να τα απορρίψουμε τελείως από τη διατροφή μας. Έτσι, επιλέξαμε να ενσωματωθεί στα διαιτολόγια των διαβητικών, επιστρατεύοντας όλη τη δημιουργικότητα, τις μαγειρικές μας τεχνικές και την επιστημονική μας γνώση για να τον διαμορφώσουμε σε μία παραλλαγμένη συνταγή, στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή διατροφική ωφέλεια και γεύση.


Ποικιλία λαχανικών: Ο μουσακάς λαχανικών αποτελείται από μία ποικιλία πολύχρωμων λαχανικών, εκ των οποίων κυρίαρχο είναι η μελιτζάνα. Η μελιτζάνα είναι φτωχή σε θερμίδες και δεν περιέχει λίπος. Ταυτόχρονα, όμως, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (νιασίνη, θειαμίνη, πυριδοξίνη) και μέταλλα (κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο). Επιπλέον, ξεχωρίζει για την αυξημένη περιεκτικότητα της σε φλαβονοειδή, με πιο χαρακτηριστικό τη νανουσίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών, των οποίων τα επίπεδα είναι συνήθως αυξημένα στα διαβητικά άτομα. Έτσι, η μελιτζάνα, όντας πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε διαιτητικές ίνες, φαίνεται να έχει υποχοληστερολαιμική δράση και καρδιοπροστατευτικό ρόλο, στοιχεία πολύ σημαντικά για τα διαβητικά άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα οφέλη της μελιτζάνας έρχεται να προσθέσει η πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών και φυτικών ινών που υπάρχει στα υπόλοιπα ποικίλα λαχανικά του μουσακά, συμβάλλοντας στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης. Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των διατροφικών πλεονεκτημάτων αυτού του πιάτου είναι ο τρόπος προετοιμασίας των λαχανικών, ο οποίος στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή διατήρηση των θρεπτικών τους συστατικών και στην αποφυγή ανθυγιεινών μεθόδων ψησίματος ή τηγανίσματος


Επιπλέον πλεονεκτήματα: Αναφορικά με τη μπεσαμέλ, σε αυτή τη παραλλαγή του μουσακά χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες πρώτες ύλες και άριστης ποιότητας υλικά, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών οξέων και της διαιτητικής χοληστερόλης. Έτσι δίνουμε έμφαση στην διατροφική ποιότητα των συστατικών, αντικαθιστώντας πολλά από αυτά όπως το πλήρες γάλα και το ζωικό βούτυρο.

Τέλος, με πολύ μεράκι και μαγειρική τεχνογνωσία, χρησιμοποιούμε μικρά μυστικά, εξυψώνοντας τη γευστική απόλαυση του πιάτου, και καταλήγοντας στην τελική μορφή του, η οποία ελέγχθηκε και πιστοποιήθηκε ερευνητικά ότι ενσωματώνεται ιδανικά στα ειδικά διαμορφωμένα διαιτολόγια για τα άτομα με διαβήτη.

Πηγές:

National Nutrient Database, (USDA)
Polyphenols: Potential Future Arsenals in the Treatment of Diabetes. Solayman, Curr Pharm Des. 2015