Μυδοπίλαφο Taste Control

Μυδοπίλαφο Taste Control

 

Μυδοπίλαφο: Τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, κατέχοντας ταυτόχρονα εξέχουσα θέση και στην Ελληνική κουζίνα, ειδικότερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο και κατά τη νηστεία. Έτσι, τα μύδια, τα στρείδια, το χταπόδι, οι γαρίδες και ο αστακός είναι μερικά μόνο από τα θαλασσινά που έχουν ενταχθεί με διάφορους τρόπους στη διατροφή του Έλληνα, αποτελώντας πρώτες ύλες με πολύτιμη διατροφική αξία και εξαίρετη γεύση.
Μία από τις εξεταζόμενες συνταγές που εντάχθηκαν τέλεια στα διαιτολογικά προγράμματα της υπηρεσίας Τaste Control Diabetes, εξαιτίας των ευεργετικών συστατικών της στην υγεία των διαβητικών ατόμων, είναι το μυδοπίλαφο, μαγειρεμένο πολύ προσεγμένα ώστε να διατηρηθούν αναλλοίωτα όλα εκείνα τα γευστικά και ωφέλιμα διατροφικά χαρακτηριστικά του. Πιο συγκεκριμένα, μία μερίδα μυδοπίλαφο Taste Control είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (37,35). Επιπλέον, είναι χαμηλό σε θερμίδες καθώς δίνει μόνο 131kcal/ 100 g και φτωχό σε λιπαρά. Ταυτόχρονα, το γεύμα αυτό είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Β12, και περιέχει σημαντικές ποσότητες θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και ψευδαργύρου.
Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούν το μυδοπίλαφο μία ιδανική επιλογή κυρίως γεύματος σε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο, κατάλληλα διαμορφωμένο για άτομα με ΣΔ, αλλά και μία τέλεια εναλλακτική σε σχέση με άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (που είναι συχνά επιφορτισμένες με κακής ποιότητας λιπαρά, επιβλαβείς ουσίες και θερμίδες) όπως το λευκό και κόκκινο κρέας.

Βιβλιογραφία
Bioactive compounds from marine mussels and their effects on human health. Grienke U, Silke J, Tasdemir D et al, Food Chem. 2014
USDA, Nutrient Database
Postprandial glucose and insulin levels in type 2 diabetes mellitus patients after consumption of ready-to-eat fixed meals. Manios Y., Moschonis G., European Journal of Nutrition 2016