Σακχαρώδης Διαβήτης

Σακχαρώδης Διαβήτης: Τι είναι;

 • Ο Σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, που οφείλεται είτε σε διαταραχή έκκρισης είτε δράσης της ινσουλίνης είτε συνδυασμού αυτών των δύο, προκαλώντας σχετική ή απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγοριοποιήσεις, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, που είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που οφείλεται σε κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επιπλέον, υπάρχει ο διαβήτης κύησης και κάποιοι ειδικοί τύποι Σακχαρώδη διαβήτη.
 • Τα συμπτώματα του Σακχαρώδη διαβήτη περιλαμβάνουν πολυουρία, πολυδιψία, αφυδάτωση/ ξηροστομία, θολή όραση, απώλεια βάρους, πολυφαγία, αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων και εξάντληση.
 • Η πρόληψη και η σωστή ρύθμιση του Σακχαρώδη διαβήτη είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας και την ποιότητα ζωής. Όσο καλύτερα επιτυγχάνεται η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, τόσο μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης των χρόνιων επιπλοκών του Σακχαρώδη Διαβήτη. Η θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη ποικίλει ανάλογα με το βαθμό διαταραχής της έκκρισης της ινσουλίνης. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη μη φαρμακευτική αντιμετώπιση (μέσω αλλαγών στη διατροφή και στην άσκηση), τη φαρμακευτική αγωγή με ινσουλίνη καθώς και τα ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα.
   

Ο Ρόλος της Διατροφής στον Σακχαρώδη Διαβήτη

 • Η ισορροπημένη και σωστή διατροφή αποτελεί το θεμέλιο λίθο για τη διαχείριση του Σακχαρώδη διαβήτη. Οι επίσημες επιστημονικές επιτροπές και οργανισμοί που σχετίζονται με τον διαβήτη παγκοσμίως συστήνουν αλλαγές στις συνήθειες διατροφής και άσκησης ως προτεραιότητα τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των ατόμων με ΣΔ2.
 • Τέτοιου είδους παρεμβάσεις συνήθως περιλαμβάνουν έλεγχο της διατροφής σε επίπεδο θερμίδων, υδατανθράκων και λίπους, τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών των ατόμων και την ενσωμάτωση περισσότερης άσκησης στον τρόπο ζωής τους.

Έχει βρεθεί ότι μία διατροφή που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μία μέτριου βαθμού απώλεια βάρους (5-7% του  αρχικού βάρους) βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Τα Στατιστικά Δεδομένα σε Ελλάδα & Ευρώπη

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο κοινός τύπος διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται ραγδαία παγκοσμίως. Η αύξηση αυτή συνδέεται με τη γήρανση του πληθυσμού, την οικονομική ανάπτυξη, την αυξημένη αστικοποίηση, τις κακές διατροφικές συνήθειες και την μειωμένη σωματική δραστηριότητα.

με βάση IDF Diabetes Atlas 2017

 • Στην Ελλάδα, περίπου το 10% των ενηλίκων πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ περίπου το 1/3 των ενηλίκων με Σακχαρώδη Διαβήτη δεν το γνωρίζουν
 • Στην Ευρώπη, περίπου το 9,1% των ενηλίκων πάσχουν από Σαχαρώδη Διαβήτη, ενώ περισσότερο από το 1/3 των ενηλίκων με Σακχαρώδη Διαβήτη δεν το γνωρίζουν
 • Ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη (%)
 • Ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη (Μη διαγνωσμένοι) (%)

Τα ποσοστά του Σακχαρώδη Διαβήτη αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής των διαβητικών ασθενών αποτελούν τα πρώτα βήματα παρέμβασης που προτείνονται τόσο για την πρόληψη του ΣΔ2, όσο και για τη ρύθμιση των διαβητικών ασθενών.

Συνεπώς, η Taste Control Diabetes είναι η απάντηση στην ανάγκη ανάπτυξης μίας υπηρεσίας μέσω της οποίας οι διαβητικοί ασθενείς θα μπορούν να προμηθεύονται και να καταναλώνουν αγαπημένα γεύματα, ειδικά παρασκευασμένα για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου τους, τα οποία δε θα υστερούν σε γεύση.