Σολομός ψητός με λαχανικά ατμού

Σολομός ψητός με λαχανικά ατμού Taste Control

Όταν μία θρεπτικά πολύτιμη πρώτη ύλη οδηγείται μέσα από τις διατροφικές ανάγκες των διαβητικών σε ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο.
 
 

Σολομός:
Η κατανάλωση ψαριών στη δίαιτα του διαβήτη κατέχει περίοπτη θέση καθώς συστήνεται να είναι τουλάχιστον 2-3 φορές/εβδομάδα, με έμφαση στην κατανάλωση των λιπαρών ψαριών. Τα λιπαρά ψάρια είναι πολύ καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, καθώς έχουν καρδιοπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση ενώ παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, τα οποία εμφανίζονται συνήθως αυξημένα στα άτομα με διαβήτη. Ο σολομός είναι μία από τις καλύτερες πηγές αυτών των ωφέλιμων λιπαρών οξέων, δίνοντας περισσότερα από 0,8 g πολυακόρεστων λιπαρών οξέων/ ανά 100 γρ ωμού προϊόντος. Tαυτόχρονα είναι πολύ χαμηλός σε κορεσμένα λιπαρά οξέα που συνδέονται με επιβαρυντική δράση στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, με την υψηλή κατανάλωσή τους να σχετίζεται με αυξημένη γλυκόζη νηστείας και ινσουλινοαντίσταση. Επιπλέον δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι, αλλά είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη D, σελήνιο και φώσφορο, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12).


Λαχανικά ατμού:
Τα λαχανικά αποτελούν άριστη επιλογή συνοδευτικό του σολομού, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Τα τελευταία δύο διατροφικά στοιχεία πρέπει να έχουν εξέχουσα θέση στη διατροφή των διαβητικών, καθώς οι αντιοξειδωτικές ουσίες αποτελούν άμυνα του οργανισμού στα αυξημένα επίπεδα των ελεύθερων ριζών που υπάρχουν συνήθως στον οργανισμό των διαβητικών, ενώ οι φυτικές ίνες συμβάλλουν με πολλούς τρόπους στην καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση. H προετοιμασία των λαχανικών στον ατμό είναι η βέλτιστη επιλογή για τη καλύτερη διατήρηση της γεύσης. Ταυτόχρονα, κατά την επεξεργασία στον ατμό επιτυγχάνεται η ελάχιστη δυνατή απώλεια των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών τους (αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων).


Ψητός:
Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε αυτό το πιάτο με τον πιο ευεργετικό τρόπο προετοιμασίας του σολομού που είναι είναι το ψήσιμο. Το ψήσιμο έχει σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με άλλες μεθόδους μαγειρέματος όπως το τηγάνισμα ή η επεξεργασία του ως παστός ή καπνιστός, κατά τις οποίες ο σολομός επιβαρύνεται με επιβλαβείς για την υγεία ουσίες ή με την προσθήκη μεγάλης ποσότητας αλατιού.

Όλα τα παραπάνω μαζί με κάποια επιπλέον «διατροφικά μυστικά», αναδεικνύουν το συγκεκριμένο πιάτο ως ένα από τις βασικές επιλογές στα ειδικά διαμορφωμένα διαιτολόγια των διαβητικών, όντας παράλληλα και ένας γευστικός θησαυρός.


Πηγές:

Οδηγός διατροφής για τη ρύθμιση του διαβήτη, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία
Beyond the Mediterranean Diet: the Role of Omega-3 Fatty Acids in the Prevention history and lifestyle, Harper et al, Prev Cardiol., 2003
National Nutrient Database, (USDA)                                                                                                                                                      

Intake of fruit, vegetables, and antioxidants and risk of type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis, Hamer et al, Journal of Hypertension 2007
Προετοιμασία, Μαγείρεμα και Ασφαλής χειρισμός των τροφίμων, Εθνικοί Διατροφικοί
Οδηγοί, Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis