Σπαγγέτι ολικής αλέσεως με σάλτσα τόνου

Σπαγγέτι ολικής αλέσεως με σάλτσα τόνου Taste Control

Σπαγγέτι ολικής αλέσεως:
Μεταξύ των αμυλούχων τροφίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συνοδευτικό πιάτων, το σπαγγέτι ολικής αλέσεως αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, έχει το χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ = 42) συγκριτικά με τα άσπρα σπαγγέτι (ΓΔ = 50), με τον πουρέ πατάτας (ΓΔ= 90), με το καστανό ρύζι (ΓΔ= 66) και με το ψωμί ολικής αλέσεως (ΓΔ=72), με αποτέλεσμα οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα ολικής αλέσεως μακαρόνια να απορροφούνται αργά και σταδιακά από τον οργανισμό και έτσι να μην προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, επειδή παρασκευάζονται από ολόκληρο το αλεύρι σιταριού και δεν υπόκεινται σε επεξεργασία (αφαίρεση φύτρου και πίτουρου), διατηρούν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους όπως τις φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο χαλκός και το μαγνήσιο. Οι φυτικές ίνες καθυστερούν τη γαστρική κένωση, βελτιώνουν τις τιμές των μεταγευματικών επιπέδων σακχάρου και έχουν πολύ σημαντική θέση σε προγράμματα διαχείρισης του σωματικού βάρους. Συνεπώς, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για τα άτομα με διαβήτη, όντας εξίσου νόστιμα με τα λευκά μακαρόνια.


Σάλτσα τόνου:
H σάλτσα τόνου, όπως μαρτυράει και το όνομά της, έχει ως βασικό υλικό τον τόνο, ο οποίος ανήκει στα λιπαρά ψάρια και έχει πολύτιμη διατροφική αξία. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα ψάρια πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας, αφού αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και μετάλλων, και μία τροφή που είναι στενά συνδεδεμένη με την Ελληνική δίαιτα. Ο τόνος, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά λιπαρά ψάρια, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, σελήνιο, κάλιο και σε ω-3 λιπαρά οξέα, κυρίως σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Τα ω-3 έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, καθώς μειώνουν την παραγωγή τριγλυκεριδίων στο ήπαρ, την παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τη φλεγμονή, το κίνδυνο θρομβογένεσης και την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ήπια αρτηριακή υπέρταση. Έτσι, μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, που είναι δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Ειδικότερα, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ακριβή προσδιορισμό της επίδρασης του είδους και της ποσότητας του λίπους της διατροφής στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Τέλος, τόσο η προετοιμασία της σάλτσας, όσο και τα υπόλοιπα συστατικά της που περιλαμβάνουν αγνά υλικά της φύσης και μυρωδικά, συμβάλλουν στην ανάδειξη της γεύσης και του αντιοξειδωτικού περιεχομένου της.

Πηγές:

Οδηγός διατροφής για τη ρύθμιση του διαβήτη, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία

Beyond the Mediterranean Diet: the Role of Omega-3 Fatty Acids in the Prevention History and Lifestyle, Harper et al, Prev. Cardiol., 2003