Χορτόπιτα Taste Control

Χορτόπιτα με μυρωδικά Taste Control

Ένα από τα γεύματα που δεν θα μπορούσε να λείπει από τα ολοκληρωμένα διατροφικά προγράμματα της Taste Control Diabetes είναι μία χειροποίητη πίτα, γεμιστή με πολλούς από τους θησαυρούς της φύσης και παρασκευασμένη βάση μίας συνταγής που αναδεικνύει στο μέγιστο όλα τα διατροφικά χαρακτηριστικά και τη γευστική απόλαυση των συστατικών της.

Πιο συγκεκριμένα, η χορτόπιτα Taste Control Diabetes αποτελείται από μία ποικιλία πράσινων χορταρικών όπως σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια και άλλα, έχοντας ως βάση το χειροποίητο τραγανό φύλλο, στο οποίο αντικαθίσταται το επεξεργασμένο αλεύρι με αλεύρι ολικής αλέσεως.

Έτσι, η πληθώρα των πράσινων λαχανικών καθιστά τη χορτόπιτα πλούσια σε διαιτητικές ίνες, πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και στη διατήρηση της ψυχικής υγείας καθώς επίσης εμπλέκεται στην παραγωγή του γενετικού υλικού του σώματος και φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει μέσω διάφορων μηχανισμών το γλυκαιμικό έλεγχο σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 2, οι οποίοι πιθανόν να εμφανίζουν έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης μετμορφίνης. Παράλληλα, υπάρχουν δεδομένα που συσχετίζουν την πρόσληψη της βιταμίνης Κ με βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας και του μεταβολισμού της γλυκόζης σε διαβητικούς ασθενείς, οδηγώντας πιθανόν σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ταυτόχρονα, τα πράσινα χόρτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και πρωτεΐνες, αναδεικνύοντας τη χορτόπιτα σε ένα γεύμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και θερμίδες, στο οποίο συμβάλλει και η προσθήκη τυριών χαμηλών σε λιπαρά (ενδεικτικά, μία μερίδα χορτόπιτα με μυρωδικά Taste Control Diabetes παρέχει 242 kcal και έχει 42,6 γλυκαιμικό δείκτη). Τέλος, η μαγειρική παρασκευή στοχεύει στην όσο το δυνατόν βέλτιστη διατήρηση των πολύτιμων αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων (πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο) ενώ η προσθήκη μυρωδικών και πολλών ακόμη διατροφικών μυστικών δίνει ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη διατροφική αξία σε αυτό το πιάτο.

Εκεί που η παράδοση και η γεύση συνδυάζονται αρμονικά για να συναντήσουν τις παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής Μεσογειακής κουζίνας, η χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο και μυρωδικά Taste Control Diabetes έρχεται να υπηρετήσει τις διατροφικές απαιτήσεις των διαβητικών ατόμων.

Πηγές
• Effect of folic acid supplementation on plasma total homocysteine levels and glycemic control in patients with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Sudchada P et al, Diabetes Res Clin Pract. 2012
• Vitamins and Type 2 Diabetes Mellitus. Roxana Valdés-Ramos et al, Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2015
• Effect of folic acid supplementation on biochemical indices in overweight and obese men with type 2 diabetes. Diabetes Res. Clin. Pract.
• Nutritional factors in the prevention and management of coronary artery disease and heart failure. Das U, Nutrition. 2015
• USDA Food Composition Databases